W krainie mlekiem i krówkami pachnącej… PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 09 czerwca 2015 00:23


<kliknij by zobaczyć galerię>

28. 05. 2015r.  /czwartek/  kl. I d, realizująca innowację przyrodniczą w gimnazjum nr 2 im. M. Kopernika  w Olecku, pod opieką E. Orlik- Gogacz, uczestniczyła w niecodziennej  lekcji, łączącej teorię z praktyką, w miejscowym zakładzie mleczarskim.

 

Z tajnikami  produkcji przetworów mlecznych, zapoznała nas  pani A. Ćwirko, która w ciekawy , profesjonalny sposób prezentowała nam kolejne linie produkcyjne.

Mieliśmy okazję zobaczyć nowoczesne technologie, np. linię ciągłą do produkcji masła, solownię, dojrzewalnię serów ,twarożkarnię.

Prawdziwa radość ogarnęła nas na widok stołów pełnych masy krówkowej, a co najpiękniejsze, zostaliśmy poczęstowani świeżo wyprodukowanymi króweczkami. Przepyszne ciągutki. Patrzyliśmy tęsknym wzrokiem na  nieprzebrane ilości słodkich cukiereczków, sprawnie zawijanych w papierki  przez pracujące przy nich panie.

Ucieszyła nas też informacja, że przy produkcji mleka świeżego, pasteryzowanego stosowane są tylko naturalne składniki, natomiast sery i twarogi, to nie tylko wyśmienity smak a  przede wszystkim wysoka jakość.

Mamy świadomość, że bez znajomości procesów biologicznych i chemicznych, produkcja masła, krówek,  serów, itd. nie byłaby możliwa.

Odwiedziliśmy też laboratorium, w którym sprawdza się  jakość produktów z danego dnia. Jedno jest pewne, od dzisiaj troszkę inaczej będziemy patrzeć na spotykane w sklepach przetwory mleczne ,  okiem wtajemniczonych „znawców”.

Za tę wiedzę dziękujemy panu J. Skorupskiemu , dzięki któremu mogliśmy uczestniczyć w tak interesującej lekcji oraz naszej pani przewodnik - A. Ćwirko, za b. miły klimat zajęć.

 

E.O-G.

Zmieniony: poniedziałek, 15 czerwca 2015 00:57